• English
  • French
  • German
  • Serbian
  • Spanish


Društvo pčelara
"Jovan Živanović"

Sajam je bio…Datum objavljivanja vesti:
482 views

 

Pre sedam dana, u petak, 17. aprila,  prigodnom svečanošću počeo je Novosadski  pčelarski sajam DANI MEDA, koji već petu godinu uz podršku Grada, organizuje Društvo pčelara „ Jovan Živanović“ Novi Sad. Trajao je puna tri dana, strpljivo podnoseći i udare vetra, i kišu, i niske temperature, naročito u subotu.

 Jer, Sajam čine ljudi, pčelari koji su na tezge oko Miletićevog spomenika poredali tegle i teglice pune sunca, nektara i polena – pune zdravlja – voljne da ga podele sa decom, odraslima, bakama i dekama. Pčelari nude sve proizvode s radošću, i s lakoćom se rastaju od njih pakujući ih u kese kupcima. Jeste, tu je upakovan njihov godišnji trud i rad, briga o zdravlju pčela, selidba na sezonske paše, vrcanje meda i priprema drugih pčelarskih proizvoda, skladištenje i spremanje za prodaju. Mnogo posla, i sve mora u određeno vreme, a sve ne zavisi od njih. Meteorološki uslovi, priroda ili božja volja, nekada nagrade godinom u kojoj sve medi, dok neke godine, poput prošle, pčelari gledaju da što pre zaborave…

I tako, dok stoje za tezgama, mnogi od njih mislima putuju do žutih polja repice i mirisnog bagremovog šumarka. A kiša i vetar, ako već moraju, neka sad „ isteruju svoje“, a ne kao lane u vreme bagremove paše…

Treći sajamski dan je bio lep i osunčan, sa mnogo više posetilaca nego prethodnih dana, a bolje se i trgovalo. Mada, mnogo se i razgovaralo o kvalitetu meda i medenim lekarijama, za šta je koji med dobar, kako se koriste polenova zrnca…Kao što reče mladić za jednom tezgom – prija mu i razgovor sa posetiocima, jer pčelari su trgovci silom prilika, a uloga im je, zapravo, prosvetiteljska.

Učesnici Sajma zadovoljni su napustili Novi Sad. Sve je bilo dobro organizovano i bez ikakvih problema, kulturno zabavni program lep i raznovrstan, a finansijski rezultat spram očekivanja u ovo vreme kad ljudi teško “vezuju kraj s krajem“. Rekoše da će opet doći!

A dogodine će, verujemo, opet doći i Folklorno udruženje „ Veliko kolo“ iz Veternika, kao organizator i većinski izvođač kulturno umetničkog programa u sva tri sajamska dana. Želimo da tada već budu Ginisovi rekorderi, pošto bi 4. oktobra splet igara iz Srbije trebalo da igra od 12 000 do  15000 ljudi, u kolu dugom oko šest kilometara.

Doći će i mali šahisti na simultanku sa nekim od novosadskih majstora šaha. Pogotovo oni osnovci koji su već imali priliku da uživaju u dvostrukoj radosti –uzmu šahovskom majstoru pešaka od meda,a onda ga pojedu!

I na kraju, doći će i više tegli Fruškogorskog lipovog meda, našeg novog brenda sa zaštićenim geografskim poreklom, jer je zainteresovanost  za njegovu proizvodnju velika. Prvog dana Sajma u prostorijama Društva održan je sastanak sa predstavnicima kontrolne kuće iz Subotice, koji su budućim proizvođačima ovog meda predočili sve uslove koje proizvod mora da ispuni.

A medom proizvedenim po standardu Dobra pčelarska praksa bile su ispunjene nove jedinstvene tegle SPOS, sa etiketama Naš med. Troje od dvadeset pčelara našeg Društva koji su prihvatili ovaj dobrovoljni standard uspešno je predstavilo, ali i prodavalo med u novim teglama.

                                                                                                                                Ika Mitrović

(288)

Komentari

Komentari na ovoj stranici su isključeni

Izrada sajta Tirien